Ben jij een vrouw die vaak in de nacht moet plassen? Dit kan de oorzaak zijn!

blaasjpg

Het blaaspijnsyndroom, een aandoening die de blaas beïnvloedt, vertoont gelijkenissen met blaasontsteking maar wordt niet veroorzaakt door bacteriën en reageert niet op antibiotica.

De ontsteking van de blaaswand bij dit syndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, allergieën, chirurgische ingrepen, of immuunproblemen.

Hoewel stress niet direct de oorzaak is, kan het wel symptomen verergeren.

Verder kunnen hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen tijdens de menopauze, invloed hebben doordat dit het slijmvlies van de plasbuis kan verdunnen, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op blaasontsteking toeneemt.

Circa 20% van vrouwen boven de 65 jaar heeft regelmatig blaasontstekingen, wat mogelijk verband houdt met deze hormonale veranderingen.

De symptomen van blaaspijnsyndroom zijn divers en kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven, zoals frequente drang om te plassen, ook ’s nachts, pijn in de onderbuik die uitstraalt naar rug, lies en zij, en pijn rond de vagina.

Deze pijn kan voor menstruatie toenemen en naarmate de blaas voller wordt, hoewel plassen tijdelijk verlichting kan bieden.

Behandelingsmogelijkheden zijn divers en afhankelijk van de individuele situatie, zoals medicatie, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en bij menopauze-gerelateerd bladder pain syndrome kan lokaal aangebrachte hormoontherapie overwogen worden.

Soms kan er wat verlichting worden gevonden.


Om de klachten van blaaspijnsyndroom te verminderen, kan het helpen om bepaalde irriterende stoffen te vermijden.


Dit omvat scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.


Deze kennis biedt meer inzicht in het blaaspijnsyndroom en de behandelingen die beschikbaar zijn, evenals preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen onder controle te houden.


auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven