Deze 7 tekenen laat het lichaam zien om te laten weten dat je wellicht al in de menopauze zit!

overgangjpg

Er wordt steeds vaker gesproken over de overgang, hoewel het nog steeds een onderwerp is waar veel onduidelijkheid over bestaat.

De aanwijzingen dat iemand de overgang doormaakt, zijn niet altijd duidelijk, aangezien er geen vast moment is waarop dit gebeurt.

Het verschil tussen de menopauze — het stoppen van de menstruatie — en de overgang — de periode ervoor — wordt vaak verward.

Gemiddeld begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie afneemt.

De duur van deze fase varieert van 2 tot 10 jaar. Vrouwen ervaren vaak subtiele symptomen rond hun 45e, zelfs als deze nog niet duidelijk waarneembaar zijn.

Als je twijfelt over mogelijke symptomen, is het aan te raden regelmatig je arts te bezoeken. Vraag om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in je ervaringen.

Als je last hebt van hevige bloedingen, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen, aangezien deze ook door andere medische aandoeningen kunnen worden veroorzaakt.

Hier volgen zeven signalen die kunnen duiden op de overgang: Opvliegers: Plotselinge warmte, roodheid en zweetbuien zijn kenmerkend voor een opvlieger, vaak veroorzaakt door stress of alcohol.

Nachtelijk zweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Hoofdpijn: Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingsschommelingen: Emotionele buien, van verdriet tot irritatie, kunnen voorkomen.

Urineproblemen: Een verminderde spierspanning in het bekkengebied kan leiden tot frequente…

Er zijn twee veelvoorkomende gezondheidsproblemen die vrouwen in de overgang kunnen ervaren, namelijk blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: Een voorkomend teken van de overgang zijn onregelmatige, frequente of hevige menstruaties. Ook kan er sprake zijn van een afname in libido.

Om deze uitdagende tijd goed door te komen is aandacht voor zowel fysieke als emotionele gezondheid belangrijk. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen zijn cruciaal.

Het is tevens belangrijk om genoeg ijzerrijk voedsel te eten en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, worden reacties op onze Facebookpagina op prijs gesteld.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven