Wetenschappers maken zich zorgen: Krachtige zonnestorm verwacht dit weekend!

stor 1jpg

Ruimtewetenschappers staan voor het eerst in bijna twintig jaar voor de uitdaging van een krachtige zonnestorm die richting de aarde komt.

Een reeks krachtige uitbarstingen op het zonneoppervlak veroorzaakt deze G4-geclassificeerde storm.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat potentieel storingen kan veroorzaken in vitale systemen zoals internet en GPS.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere krachtige zonuitbarstingen waargenomen en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), in samenwerking met SWPC, zal naar verwachting tegen 02.00 uur ’s nachts op vrijdag meer informatie vrijgeven over de mogelijke effecten van deze opkomende zonnestorm.

De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat de G4-geclassificeerde storm aanzienlijke storingen kan veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 trof een grote zonnestorm de aarde, en de laatste keer dat een G5-geclassificeerde storm van dergelijke omvang plaatsvond, was in de negentiende eeuw, resulterend in ernstige problemen zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Een herhaling van een dergelijke gebeurtenis zou vandaag de dag kunnen leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, en zelfs stroomuitval.

“Aanzienlijke verstoringen worden verwacht,” aldus Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter geruststelt dat catastrofale gevolgen als onwaarschijnlijk worden beschouwd.

Niettemin zijn wetenschappers bezorgd vanwege het uitblijven van een dergelijke storm gedurende lange tijd. De zonnestorm wordt veroorzaakt door een opmerkelijk grote zonnevlek op het zonneoppervlak, wat wijst op intense magnetische activiteit.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven