Oproer rond diskwalificatie van Joost Klein: Nederland kon geen bezwaar maken!

joosjpg

De diskwalificatie van Joost Klein (26) tijdens de recente editie van het Eurovisiesongfestival heeft voor de nodige opschudding gezorgd.


Hoewel de NPO, samen met AVROTROS, bezwaar heeft aangetekend tegen de beslissing, heeft de European Broadcasting Union (EBU) haar standpunt gehandhaafd.


Recentelijk is duidelijk geworden uit het EBU-reglement dat een diskwalificatie definitief is en niet kan worden teruggedraaid.


Ondanks dat het reglement niet publiekelijk beschikbaar is, zijn enkele documenten in handen van RTL Boulevard gekomen waaruit blijkt dat AVROTROS bezwaar heeft gemaakt tegen deze regel.


Het reglement stelt dat zodra het besluit tot diskwalificatie is genomen, dit definitief is. Hoewel het niet herroepen kan worden, is er ruimte voor bespreking door de landen.


Na een diskwalificatie is er geen mogelijkheid tot beroep, zoals expliciet vermeld staat in het reglement waar AVROTROS tegen heeft geprotesteerd.


Bovendien heeft de festivalbaas, Martin Österdahl, de bevoegdheid om zelfstandig een besluit te nemen over de diskwalificatie van een land.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Of dit ook gebeurd is in het geval van Joost Klein, is momenteel niet duidelijk, maar het blijft een mogelijkheid.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Volgens de Zweedse krant Aftonbladet waren niet alleen Österdahl betrokken bij de beslissing over de diskwalificatie van Joost Klein, maar ook vijftien vertegenwoordigers van verschillende omroepen.


auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven