Efteling wederom onder vergrootglas vanwege deze pop: ‘Hoe erg en vreselijk’

WhatsApp Image 2024 05 17 at 103233jpg

Opnieuw staat de Efteling in de schijnwerpers vanwege een bezoekster die moeite heeft met een van de karikaturen in het park.


De attractie Monsieur Cannibale werd eerder verwijderd vanwege bezwaren van enkele bezoekers tegen deze karikatuur.


De meningen over dergelijke kwesties zijn vaak verdeeld, vergelijkbaar met de discussies over Zwarte Piet en Sinterklaas.


Monsieur Cannibale bestond uit draaiende kookpotten waar bezoekers in zaten, terwijl een grote gekleurde man amper gekleed met een pollepel door zijn neus rondliep.


In 2020 werd er een petitie ondertekend door meer dan 1500 mensen om de attractie te laten verwijderen. Monsieur Cannibale is inmiddels vervangen door een andere attractie.


Recent is er ophef ontstaan over een pop die lang geleden werd verkocht in het attractiepark. Een Nederlandse vrouw verzamelt karikaturen die controversieel zijn voor educatieve doeleinden en heeft deze pop weten te bemachtigen dankzij donaties.


De pop zou een voorstelling zijn van een Chinese man. De vrouw benadrukt: “Oh mijn god, kijk hoe erg en vreselijk deze pop is. Kijk naar de kenmerken, de kleding, de oren, de ogen en de tanden.”


De vrouw krijgt veel steun, maar ook kritiek van mensen die geen kwaad zien in de desbetreffende pop.


De discussie over deze kwestie laat opnieuw zien hoe gevoelig en verdeeld meningen over culturele representatie kunnen zijn.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven