Investering in zonnepanelen nog wel voordelig? Lijkt einde te komen aan deze regeling!

zonnejpg

De aantrekkelijkheid van zonnepanelen neemt af. Naast de opkomst van terugleverkosten door energiebedrijven, lijkt ook de salderingsregeling op zijn einde te lopen. Is het nog verstandig om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen nemen zonne-energie op en zetten dit om in elektriciteit. De panelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen van silicium.

Als licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen de verschillende lagen van het materiaal. Echter, steeds meer energieleveranciers rekenen extra kosten voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vorig jaar voerde Vandebron als eerste terugleverkosten in, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Naar verwachting zullen uiteindelijk alle leveranciers dit voorbeeld volgen.

De terugverdientijd van zonnepanelen is door de extra kosten voor een gemiddeld huishouden gestegen naar meer dan tien jaar, volgens energievergelijker Keuze.nl.

Radar zegt dat de terugverdientijd nu ongeveer acht jaar is, terwijl dit eerder tussen de vijf en zes jaar lag.

Er is bezorgdheid over het mogelijke aflopen van de salderingsregeling per 1 januari 2027, zoals vermeld in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om overtollige opgewekte energie op zonnige dagen te verrekenen met hun verbruik op andere dagen.

Vanwege onduidelijkheid over welke regeling hiervoor in de plaats komt, is het onzeker hoeveel impact dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Koen Kuijper van energievergelijk.nl adviseert consumenten om nog even te wachten met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” aldus Kuijper tegen Radar.

Over de terugverdientijd zegt Kuijper: “In een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, kan dit oplopen naar 16 tot 19 jaar.”

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven