Heb jij last van deze kwaaltjes? Grote kans dat je in de menopauze zit!

menojpg

Langzamerhand wordt er meer gesproken over de menopauze, hoewel er nog veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen die ermee gepaard gaan.

Wat zijn eigenlijk de signalen dat iemand de fase van de menopauze ingaat? Omdat er geen specifieke leeftijd is waarop dit gebeurt, kan het lastig zijn om dit moment vast te stellen.

Menopauze, het tijdstip waarop menstruaties stoppen, en de overgang, de periode die hieraan voorafgaat, worden vaak door elkaar gehaald.

Meestal begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de aanmaak van oestrogeen geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Vrouwen merken vaak rond hun 45ste dat ze in de overgangsfase zitten, zelfs als de symptomen nog subtiel zijn.

Als je twijfelt over de symptomen, is het raadzaam regelmatig de dokter te bezoeken. Vraag je arts om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in wat je doormaakt.

Bij ernstige bloedingen is het altijd belangrijk dit door een arts te laten onderzoeken, omdat deze ook door andere medische problemen kunnen worden veroorzaakt.

Hier zijn zeven indicaties die mogelijk duiden op de overgang: Opvliegers: plotselinge warmtegolven, rode huid en zweetbuien zijn kenmerkend voor een opvlieger, vaak getriggerd door stress of alcohol.

Nachtelijk zweten: Deze nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele schommelingen, van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.

Urineproblemen: Verlies van spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: Onregelmatige,Een mogelijk teken is het vaak voorkomen van intense menstruaties. Verlaging van het libido.

    Overgang is een uitdagende periode die zorg vereist voor zowel je fysieke als emotionele gezondheid. Belangrijk zijn een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen.

    Zorg ervoor dat je voldoende ijzerrijk voedsel binnenkrijgt en blijf actief door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.

    Als er nog andere symptomen zijn die je ervaart en niet genoemd zijn, dan horen we graag daarover in een reactie op onze Facebookpagina.

    auteur avatar
    Mischa P.
    Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
    Scroll naar boven