Volgens experts moet je nooit het snelwasprogramma op je wasmachine gebruiken!

wasmjpg

Het uitvoeren van de was is voor velen geen geliefde taak en die immense stapel wasgoed wacht geduldig op zijn beurt, klaar om verzorgd te worden.

Heb je er al eens aan gedacht dat dit eigenlijk een vorm van zelfzorg kan zijn? Het snelwasprogramma van 15 minuten lijkt misschien aantrekkelijk, maar de complexiteit ervan wordt vaak onderschat.

Sommige deskundigen raden dit zelfs volledig af en daar zijn redenen voor. Het snelwasprogramma is handig voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken, maar voor kleding met bijvoorbeeld wijn- of olievlekken schiet dit programma tekort.

Hoewel het programma geschikt kan zijn voor licht vervuilde kleding, laat het wat betreft energiebesparing te wensen over. Ondanks de korte duur van het programma, verbruikt de machine in die tijd veel energie, wat op de lange termijn kan leiden tot een hoger energieverbruik.

In feite bespaart dit programma je geen geld en is het evenmin milieuvriendelijk. Bovendien is het beter om spijkerbroeken niet te vaak te wassen.

Alhoewel het snelwasprogramma handig lijkt wanneer je weinig tijd hebt, kan het de kleding beschadigen. Moderne wasmachines bieden echter de optie om een starttijd in te stellen, zodat je de was kunt doen wanneer het jou uitkomt.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de was klaar is zodra je thuiskomt van je werk. Doe de was en benodigde middelen in de trommel, kies het programma en programmeer de starttijd. Zo wordt je dag zowel efficiënt als eenvoudiger.

Als je overweegt een nieuwer model wasmachine aan te schaffen, bedenk dan dat deze doorgaans efficiënter zijn en minder water en energie verbruiken. Bij een oud model kun je energie besparen door het voorwasprogramma over te slaan.

Voor minder vuile kleding kun je de temperatuur instellen op 30 of 40 graden. Echter, voor shirts met wijnvlekken is dit niet effectief!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven