Product niet gescand bij de zelfkassa? Deze twee sancties kunnen worden opgelegd!

1717178971 scan 1jpg

Wist je dat ongeveer 25% van de Nederlanders die gebruikmaken van zelfscankassa’s in supermarkten soms een item niet afrekenen?

Hoewel dit zonder kwade opzet kan gebeuren, kan het leiden tot het risico om door medewerkers als een winkeldief te worden gezien, met mogelijk ernstige consequenties tot gevolg.

Het aantal diefstallen in supermarkten neemt toe, waarbij Jumbo het afgelopen jaar een stijging van 60% heeft gezien, waarvan een derde bij de zelfscankassa’s plaatsvond.

Albert Heijn heeft geen specifieke cijfers vrijgegeven over incidenten in hun winkels.

Winkeliers reageren op deze ontwikkeling door strengere controles uit te voeren, waaronder het gebruik van moderne camerasystemen die verdacht gedrag signaleren.

Bovendien wordt de tijd die je in de winkel doorbrengt gemonitord; hoe langer je winkelt, hoe groter de kans op een controle bij de zelfscan.

Tijdens zo’n controle kan blijken dat je een product niet hebt gescand, ongeacht of dit opzettelijk of per ongeluk is gebeurd.

De gevolgen hiervan kunnen echter vervelend zijn en variëren afhankelijk van het besluit van de winkelmedewerker.

Sommigen zetten het product gewoon op je bonnetje, terwijl anderen een nader onderzoek laten instellen door de winkel.

Als de winkelmanager van mening is dat er sprake was van opzet, kan de zaak worden overgedragen aan de autoriteiten, wat mogelijk kan leiden tot juridische vervolging.

Dit kan resulteren in verschillende afhandelingen, variërend van het moeten betalen van een vergoeding van € 181 tot het ontvangen van een winkelverbod.

Kortom, een hoop gedoe. Zorg er daarom altijd voor dat je netjes al je producten scant om vervelende situaties te voorkomen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven