Nieuwe verdachte details over strafschop: Hoe kon dit gebeuren?

ssjpg

Oranje werd gisteren op controversiële wijze uitgeschakeld op het EK voetbal. Het duel leek lange tijd op een 1-1 gelijkspel en een verlenging af te stevenen, totdat Ollie Watkins de Nederlandse droom aan diggelen schoot.

Maar na afloop gaat het vooral over ‘de strafschop’. De scheidsrechter, die al onder vuur lag vanwege een verleden met een omkoopschandaal, gaf een discutabele penalty aan de Engelsen die uiteindelijk cruciaal bleek.

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is dat Bukayo Saka voorafgaand aan het contact tussen Denzel Dumfries en Harry Kane hands maakte.

De VAR negeerde dit moment echter volledig en besloot het niet te beoordelen. Bovendien schoot Kane de bal eerst het stadion uit voordat hij door Dumfries werd geraakt, wat de beslissing nog vreemder maakt.

De hele voetbalwereld reageert geschokt. Oud-scheidsrechter Manuel Gräfe spreekt op X van ‘een harde klap voor alle scheidsrechters met integriteit’, en beschuldigt Zwayer indirect van partijdigheid.

Ook in Engeland is er ophef ontstaan. Voormalig topvoetballer Gary Neville noemt de beslissing een ‘disgrace’, en zelfs de Engelse fans begrijpen niet waarom er een penalty werd toegekend.

Bondscoach Ronald Koeman uitte zijn frustratie tijdens de persconferentie en stelde dat het voetbal ‘kapot gaat door dit soort beslissingen’.

Virgil van Dijk was eveneens woedend, maar besloot zich terughoudend op te stellen om verdere problemen te voorkomen.

Naast de omstreden strafschop waren er nog twee andere discutabele beslissingen voorafgaand aan de winnende goal van Watkins. Eerst kreeg Engeland een doeltrap terwijl Nederland recht had op een corner.

Enkele seconden later werd Cody Gakpo onterecht teruggefloten voor een vermeende overtreding, waarna de Engelsen scoorden.

Samenvattend: twee onjuiste beslissingen, een genegeerde handsbal en een onterechte penalty zorgden ervoor dat Nederland het onderspit moest delven. De vraag blijft: hoe kon dit gebeuren?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven