Dit is de reden waarom chips minder lekker smaakt: ‘Jammer dat dit niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

Veel mensen vinden dat chips de laatste tijd niet meer zo lekker smaken als vroeger. Populaire snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar waarom is dat zo? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, geeft het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik gevonden wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom veel chips volgens hem minder smaakvol zijn geworden. De oorzaak? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips verwerken.

Bosman wijst op de website van chipsfabrikant Lay’s, waar het probleem wordt uitgelegd. Fabrikanten hebben de hoeveelheid zout in hun producten aanzienlijk verminderd.

Onlangs vertelden we je al waarom je niet kunt stoppen na een paar chipjes. Maar misschien heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

“De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door. Er is een reden!” zegt de Snackspert.

Hij verwijst naar de website van Lay’s, waar staat dat we te veel zout binnenkrijgen en dat ze daar iets aan willen doen. “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

”Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

Bosman is vooral kritisch over de laatste zin van deze verklaring. Hij twijfelt of de smaak volledig behouden blijft bij het verlagen van het zoutpercentage. “Snap ik niet,” zegt hij.

Deze verandering geldt voor alle chipsmerken die onder het moederbedrijf PepsiCo vallen, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is een feit dat we minder zout eten en dat daardoor de chips minder lekker zijn. Ik vind het jammer dat dit niet eerlijk is verteld.”

”Zet het gewoon op de verpakking. Niet ‘nieuwe receptuur’, maar zeg gewoon dat er minder zout in zit, omdat we willen dat jullie gezonder gaan leven,” aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven